- HalloBio
- 22 feb 2022
- 2 minuten om te lezen
Hoeveel men uitgeeft voor een fles wijn kan heel erg verschillen. Sommige mensen geven alleen een bovengemiddeld bedrag uit aan wijn bij speciale gelegenheden, anderen betalen standaard meer dan gemiddeld uit gezondheidsoverwegingen. Waarom is dat eigenlijk en is dat wel terecht? Is er een goede reden dat mensen meer uitgeven aan bijvoorbeeld biologische wijn om bepaalde schadelijke stoffen te vermijden?
Uit het KRO-NCRV programma De Prijsknaller blijkt dat pesticiden die in goedkopere wijnsoorten gebruikt worden een enorm effect hebben op de gezondheid van zowel de druif als de mens. In het programma wordt aangetoond dat goedkopere wijn, grotere oogsten nodig heeft en daarom het gebruik van pesticiden en kunstmest gemaximaliseerd wordt. Maar dit gebruik van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen gaat gepaard met een enorme gezondheidsprijs, zowel voor het land, als de gewassen als de consument.
Activiste Valérie Murat vertelt in het programma aan presentator Eva Cleven dat hierdoor veel kanker en zenuwaandoeningen als Parkinson ontstaan. De ziekte van Parkinson is onder werknemers in de landbouw inmiddels een dermate groot probleem, dat deze door de Franse overheid is aangemerkt als beroepsziekte. In een landelijk ecologisch onderzoek in Frankrijk wordt de blootstelling aan pesticiden in de wijnlandbouw ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.
Bij de verbouwing van biologische wijn, worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt. Dat is niet alleen prettig voor het behoud van uw eigen gezondheid, ook steunt u daarmee de gezondheid van de wijnboeren. Zo dragen we samen bij een een nieuwere, betere en gezondere wereld. Bekijk bijvoorbeeld onze heerlijke BIO Tempranillo Merlot Syrah of onze Miopasso Fiano van The Wine People. Steun de biologische boeren, drink lekkerdere en gezondere wijn en zorg voor een natuurlijk behoud van onze wijngaarden. Op een gezonder 2022!
Bronnen: KRO-NCRV.nl, Sciencedirect.com, Reuters.com