top of page

Hoeveel men uitgeeft voor een fles wijn kan heel erg verschillen. Sommige mensen geven alleen een bovengemiddeld bedrag uit aan wijn bij speciale gelegenheden, anderen betalen standaard meer dan gemiddeld uit gezondheidsoverwegingen. Waarom is dat eigenlijk en is dat wel terecht? Is er een goede reden dat mensen meer uitgeven aan bijvoorbeeld biologische wijn om bepaalde schadelijke stoffen te vermijden?


Uit het KRO-NCRV programma De Prijsknaller blijkt dat pesticiden die in goedkopere wijnsoorten gebruikt worden een enorm effect hebben op de gezondheid van zowel de druif als de mens. In het programma wordt aangetoond dat goedkopere wijn, grotere oogsten nodig heeft en daarom het gebruik van pesticiden en kunstmest gemaximaliseerd wordt. Maar dit gebruik van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen gaat gepaard met een enorme gezondheidsprijs, zowel voor het land, als de gewassen als de consument.


Activiste Valérie Murat vertelt in het programma aan presentator Eva Cleven dat hierdoor veel kanker en zenuwaandoeningen als Parkinson ontstaan. De ziekte van Parkinson is onder werknemers in de landbouw inmiddels een dermate groot probleem, dat deze door de Franse overheid is aangemerkt als beroepsziekte. In een landelijk ecologisch onderzoek in Frankrijk wordt de blootstelling aan pesticiden in de wijnlandbouw ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.


Bij de verbouwing van biologische wijn, worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt. Dat is niet alleen prettig voor het behoud van uw eigen gezondheid, ook steunt u daarmee de gezondheid van de wijnboeren. Zo dragen we samen bij een een nieuwere, betere en gezondere wereld. Bekijk bijvoorbeeld onze heerlijke BIO Tempranillo Merlot Syrah of onze Miopasso Fiano van The Wine People. Steun de biologische boeren, drink lekkerdere en gezondere wijn en zorg voor een natuurlijk behoud van onze wijngaarden. Op een gezonder 2022!


Dit is hét recept voor feestelijke dagen. Het lijkt een tikkie bewerkelijk, maar dat valt reuze mee. Succes!


Benodigdheden:


- 4 Biologische kippenpoten - 250 gram wortelen of - winterpeen - 1 ui - 2 teentjes knoflook - olijfolie - zout en peper - 150 gram spekblokjes - 2 eetlepels bloem - 500 ml Terschelling - cranberry honingwijn (gewone wijn kan ook maar wij raden honingwijn aan voor een lekkerder smaak) - 250 ml kippenbouillon - halve theelepel suiker - 3 takjes tijm - 2 laurierbladeren - 2 takjes peterselie - 250 gram sjalotjes - 2 eetlepels boter - 250 gram champignons

Bereidingswijze

Ontvel de kippenpoten. verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden.

Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in plakjes.

Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de kip rondom bruin, bak niet te veel kip tegelijk want dan schroeit de kip niet goed dicht. Leg de stukken kip die klaar zijn op een bord en bestrooi ze met peper en zout. Bak, als alle kip klaar is, in het achtergebleven vet de spekblokjes half uit.

Doe de gesnipperde ui, knoflook en wortel bij de spekjes en bak al roerend een paar minuten verder to de ui glazig is. Zet het vuur laag en roer de bloem er door. Giet, al roerend langzaam de honingwijn erbij. Zet het vuur hoger en roer door tot de saus glad is. Voeg de bouillon toe. Doe de kippenpoten, de suiker, de tijm, de laurierbladeren en de peterselie in de pan. breng de coq au vin aan de kook. Zet het vuur lager en laat de kip met een deksel iets schuin op de pan 40 minuten stoven.

Intussen: pel de sjalotten en bak ze in een koekenpan in een eetlepel boter rondom bruin. Laat de sjalotten de laatste 10 minuten met de kip meestoven. Controleer meteen even of de saus niet te dik wordt en aanbrandt, voeg zo nodig wat water toe.

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak de champignons er al omscheppend in circa 5 minuten goudgeel in, zet daarna het vuur uit. Haal de tijm, laurier en peterselie uit de pan met kip.


Kook de saus - indien nodig- zonder deksel op hoog vuur in tot de gewenste dikte, roer af en toe.

Schep de champignons er door en breng de coq au vin op smaak met peper en zout.


Schep de coq au vin op een schaal, strooi er peterselie op.


Serveertip: Serveer de coq au vin met brood, (gebakken) aardappelen, aardappelpuree , friet of rijst. Als bijgerecht is sperziebonen of rode kool erg lekker.

Uit de Barneveldse Krant van 9-10-2019


VOORTHUIZEN 'Good food at home' is de slogan van Biotruck. Sinds een jaar is Martin van den Heuvel (50) uit Voorthuizen nu met een wagen op weg om in de regio biologische producten bij zijn klanten thuis te brengen. Van broccoli, brood, kaas en kiwi tot wijn, brood, vlees en cosmetica, ook via een webshop online te bestellen.


Door Freek Wolff Idealisme zit Martin in het bloed, want voor zijn bedrijf Hillstones heeft hij ook werknemers in dienst die uit hun geboorteland vluchtten, zoals uit Irak en Syrië. Zij maken aanrechtbladen aan de Ambachtsweg in Barneveld en plaatsen die in keukens bij de mensen thuis. De Voorthuizenaar heeft zijn wortels in de agrarische sector, want zijn ouders gingen tussen de boeren wonen en zijn opa had wat vee. ,,Ik heb de Middelbare Agrarische School gedaan en werkte veel bij agrarische bedrijven. Daarna had ik elf jaar een bedrijf met geiten, maar toen de melkprijs enorm daalde, kon ik dat niet volhouden. Als je dan op een zinkend schip zit en er komt een varend schip voorbij, stap je over. Ik kon bedrijfsleider worden van een firma die aanrechten maakt, waarna ik zeven jaar geleden voor mezelf ben begonnen. De bouw had ook altijd mijn interesse", vertelt Martin. WELVAARTSZIEKTEN Hij was aan iets nieuws toe en de ziekte van zijn vrouw zette hem nog meer aan het denken over de kwaliteit van onze voeding. ,,Ze is nu weer gezond, maar je hoort over zoveel mensen die kanker krijgen. Dan vraag je je af hoe dat komt. In onze westerse landen heb je welvaartsziekten, want we hebben te maken met stress, een jachtig leven en we zijn afgedwaald van hoe het bedoeld is. Met medicijnen worden de symptomen bestreden, maar niet de oorzaak. Ook in ons welvarende land zie ik in de supermarkten producten liggen waarvan zeventig procent zo bewerkt is dat het eigenlijk in meer of mindere mate schade toebrengt aan de gezondheid. Dat moet toch anders kunnen? Als we gezonder gaan eten, ben ik ervan overtuigd dat de ziektekosten met veertig procent naar beneden kunnen. Op het terrein van diabetes is dat percentage wel tachtig procent." DRASTISCH Van den Heuvel relativeert de strikte eisen waar producten in de supermarkten aan moeten voldoen en wijst op de pesticiden die in aardbeien zitten en dat tomaten niet eens meer met de wortels in de grond worden geteeld. ,,De Nederlandse boeren doen het niet slecht, maar als je kijkt hoeveel vitaminen en anti-oxydanten er nog in de groentes zitten, dan is dat drastisch minder geworden. Terwijl die juist je weerstand bevorderen. Dat zie je natuurlijk ook in de pluimveehouderij, want kippen moeten in hele korte tijd groeien. We zitten vast in een systeem waar voedsel goedkoop moet zijn, terwijl ik denk dat het vooral gezond moet zijn. We geven nog maar dertien procent van ons inkomen uit aan eten, wat vijftig jaar geleden nog dertig procent was. Het heeft te maken met de keuzes die we maken. Daar maak ik me zorgen om." Dus ging de ondernemer over tot actie, ook omdat hij Hillstones goed op de rails heeft staan, waar zijn echtgenote mede de scepter zwaait. Hij rijdt nu met zijn Biotruck vergunningvrij in Voorthuizen, Barneveld, Nijkerk en Amersfoort, waar hij bij klanten aan huis biologische producten verkoopt. Zij kunnen ook online van tevoren bestellen (www.biotruck.nl). ,,We zijn eigenlijk een soort combinatie van onlinesupermarkt Picnic en de SRV-wagen. Ik richt me vooral op de persoonlijke aandacht van de klant, van dinsdag tot en met zaterdag." Met een lichtere auto bezorgt Martin ook in de kleinere dorpen in de regio. PLASTIC

Groente, fruit, vlees, vis, zuivel, kaas, brood en diepvriesproducten koopt Martin zoveel mogelijk in bij lokale biologische bedrijven, maar soms moet hij het noodgedwongen toch wat verder weg halen. ,,Het vlees komt meestal wel uit de buurt. Ik kan zo zeggen bij welke boer het gehakt en de eieren vandaan komen." Omdat Biotruck zijn producten op die manier rechtstreeks van de producent betrekt, is er geen sprake van tussenhandel, zodat Martin zijn prijzen relatief laag kan houden. Dit komt ook doordat hij bespaart op (plastic) verpakkingsmateriaal, wat zijn klanten toch niet willen vanwege de schadelijke effecten van plastic. LOGISTIEK

Biotruck levert ook fruitabonnementen aan bedrijven, waar Martin dan wekelijks zorgt voor aanvulling van het (biologische) fruit. Op termijn zal hij vermoedelijk ook kant-en-klare mixen van groentes kunnen presenteren, met recepten, maar dit heeft organisatorisch nog wat voeten in aarde. Hij oriënteert zich al wel bij Post.nl om met gekoelde boxen zijn producten in het hele land te bezorgen. ,,We moeten dat op logistiek terrein nog uitzoeken, want je wilt toch die box retour hebben. Hier zitten dus nog wat haken en ogen aan." Martin is een optimistisch persoon, heeft veel energie, kan met weinig slaap toe en relativeert dingen vrij gemakkelijk, maar hij erkent dat hij erg druk is met Biotruck. ,,Ik maak lange dagen, maar daar is nog nooit iemand ziek van geworden. De stress tussen de oren is soms wel een dingetje. We zitten nog in de beginfase en dan is het twee jaar even flink aanpoten, dat wist ik van tevoren." Op kantoor is een medewerkster aangesteld en zijn 17-jarige dochter Kellie voelt er misschien wel voor om parttime in de Biotruck te helpen, naast haar studie. Ze heeft al in een supermarkt gewerkt.

REMEKER

Van den Heuvel laat zijn truck nog even van binnen zien. De diversiteit is groot. Organic nature, eko en bio zijn termen die je overal terug ziet. En broodbeleg, zoals chocopasta, zonder toevoeging van palmolie of suiker. De biologische kaas komt onder andere bij Remeker uit Lunteren vandaan. 'Weet wat je eet en waar het vandaan komt. Rechtstreeks van de boer naar jouw voordeur', is volgens Martin kernachtig de kracht van het Biotruck-concept.

 
 
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

 

Adres

Nijverheidsweg 21

3771 ME Barneveld

 

T: 0342 - 220 070
E: info@biotruck.nl

W: biotruck.nl

Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden van aanbiedingen!

Volg ons:

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
Hallo Bio-logo2.png

Deze website is gemaakt door Hiemstra Media

bottom of page